Onderduikherinneringen van Meijer van der Sluis

In samenwerking met het Waterlands Archief, het Purmerends Museum en het 4 en 5 mei comité Purmerend zijn de onderduikherinneringen van Meijer van der Sluis in boekvorm uitgebracht.


In zijn onderduikherinneringen vertelt Meijer van der Sluis het verhaal hoe hij en zijn broer Simon in Noord-Holland boven het IJ (Purmerend, Etersheim en Warder) aan de Shoah of Holocaust zijn ontkomen. Hun zoektocht naar een veilig onderduikadres begon in 1942, het jaar waarin hun ouders en hun jongere zusje door de nazi’s werden opgepakt en in Auschwitz werden vermoord.

Het is een verhaal dat Meijer van der Sluis vaak op scholen verteld heeft, om jonge generaties ervan te doordringen wat mensen elkaar aan kunnen doen.

Naast langere periodes bij de gebroeders Logger, de familie Moerbeek en het echtpaar Van Braam in Purmerend hebben Meijer en zijn broer kortere tijd bij nog heel wat andere mensen doorgebracht, onder andere bij het domineesechtpaar Schipper-Kuiper in Etersheim. Maar het gevaar van ontdekking dwong hen vaak weer naar een ander adres te gaan. Het is een aangrijpend en beklemmend, maar door de zorg en gastvrijheid van vele onderduikgevers, ook een indrukwekkend verhaal.


Na het droevige nieuws over het overlijden van Meijer van der Sluis is het eerste exemplaar van het boek ‘Van het ene onderduikadres naar...’ op vrijdagmiddag 31 januari door burgemeester Don Bijl overhandigd aan de dochter en kleinzoon van Meijer en Ted van der Sluis.


Het boek is te koop in het Purmerends Museum, het Waterlands Archief en boekhandel Het Leesteken voor € 12,50.


De NPO heeft een indrukwekkende documentaire gemaakt over Meijer van der Sluis en zijn vrouw Tedje.


Scholenproject Oranjehotel Scheveningen

“Oranjehotel” was tijdens de Tweede Wereldoorlog in de volksmond de naam van de cellenbarakken van de Scheveningse gevangenis. Gelegen in het bestuurlijk centrum van Nederland en van de bezettingsmacht was het Oranjehotel gedurende de gehele bezetting een gevangenis in Duitse handen. Hier werden minstens 25.000 Nederlanders die zich, op wat voor manier ook, tegen de Duitsers verzetten, opgesloten voor verhoor en berechting door de rechtbanken van de Nazi’s. Vanuit heel Nederland vervoerden de Nazi's verzetsmensen naar het Oranjehotel. Voor scholieren worden programma’s ontwikkeld voor een goede voorbereiding voor een bezoek. Tijdens het bezoek worden de klassen begeleid en ook na afloop zijn er mogelijkheden om een discussie aan te gaan en vragen te beantwoorden. Dat kan zowel via de website als via contact met medewerkers. Informatie als basis voor werkstukken en spreekbeurten wordt op de website aangeboden. Met steun van het VSB Fonds wordt het middelbaar onderwijs in de regio Waterland in de gelegenheid gesteld om het Oranjehotel te bezoeken. Diverse scholen uit Edam-Volendam en Purmerend hebben zich inmiddels aangemeld.

'Vrij om te zijn wie ik ben'

Muziekdocenten van Muziekschool Waterland studeren met bovenbouwleerlingen van 20 basisscholen in de regio Waterland (waarvan 10 in Purmerend) het lied ‘Vrij om te zijn wie ik ben’ in. De muziek en tekst zijn geschreven door

Jeroen Schippers. Met dit lied wordt het thema ’75 jaar vrijheid’ bij de kinderen onder de aandacht gebracht en kunnen ze zowel binnen als buiten school aansluiten bij evenementen die rond dit thema georganiseerd worden.

Contactpersoon: e.edam@muziekschoolwaterland.nl


Expositieruimte te reserveren

In de centrale hal van het stadhuis zijn mogelijkheden om een tentoonstelling/expositie te organiseren.

Wilt u ruimte reserveren voor een tentoonstelling over 75 jaar vrijheid, meldt u dan aan via de activiteitenpagina op deze website. Een aantal data is inmiddels gereserveerd, dus meld uw expositie snel aan.


Websites