Nieuws


In navolging van de maatregelen door de Rijksoverheid tegen de verspreiding van het coronavirus zullen de activiteiten rond 4 en 5 mei en 75 jaar vrijheid op aangepaste wijze herdacht of gevierd worden, of worden geannuleerd. Voor nadere informatie kunt u kijken op deze nieuwspagina, de websites van betrokken organisaties of contact opnemen met de desbetreffende contactpersonen.


Vlaggen op 5 mei in de Peperstraat

Foto: Dirk Bakker, 5 mei 1945, collectie: Vereniging Historisch Purmerend

Het 4 en 5 mei Comité Purmerend en de gemeente hebben samen met de winkeliers van de Peperstraat het initiatief genomen om vanaf 5 mei de Peperstraat weer vol te hangen met onze nationale driekleur, net zoals 75 jaar geleden. Waarom de Peperstraat? Op 5 mei vieren we dat ons land 75 jaar geleden bevrijd werd van de bezetting. De vreugde was groot, ook in Purmerend. Op 9 mei 1945 was het eindelijk zover: de geallieerden arriveerden in Purmerend. Zij werden onthaald op de Kaasmarkt. De Peperstraat was toen rood-wit-blauw gekleurd met de vele vlaggen. Vandaar dit initiatief. Ook worden er in de binnenstad tot 1 oktober 25 spandoeken opgehangen met de tekst: Samen stilstaan bij 75 jaar vrijheid. 5 mei 2020 Waar we normaal in ons land samen herdenken en onze vrijheid vieren, maken we dit jaar 4 en 5 mei vanuit huis mee. We blijven namelijk nog steeds zoveel mogelijk thuis om het coronavirus onder controle te krijgen. Herdenkingen, festivals en vrijmarkten: het mag en kan nog niet, de gezondheid van iedereen staat op één. Maar herdenken en vieren van onze vrijheid zullen we ook deze keer, voor de 75e keer in de geschiedenis, doen. 5 mei-concert Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert maakt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut maken daar hun opwachting, op een bijzondere manier begeleid door het Metropole Orkest. Daarnaast geeft presentator Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden. De NOS zendt de bevrijdingsspecial om 20.35 uur uit op NPO 1.


Purmerends viaduct vernoemd naar gesneuvelde marinier Jeroen Houweling

Ter nagedachtenis aan de Purmerendse in Afghanistan omgekomen marinier Jeroen Houweling is er maandag 4 mei een naamplaquette aangebracht aan de brug/viaduct over het Noordhollands Kanaal (Neckerstraat) in de A7. Rijkswaterstaat heeft, in samenwerking met het Ministerie van Defensie, aan de gemeente Purmerend een verzoek gedaan om een brug of viaduct te vernoemen naar een omgekomen militair en inwoner van onze gemeente: Korporaal J.M. Houweling. In het hele land worden omgekomen militairen geëerd met de vernoeming van bruggen en viaducten. Korporaal van de mariniers Jeroen Houweling maakte deel uit van de Battlegroup van de Taskforce Uruzgan in Afghanistan. Op zaterdagmiddag 17 april 2010 zijn de 29-jarige marinier Jeroen Houweling en de 23-jarige marinier Marc Harders uit Westerbork, in de omgeving van de vooruitgeschoven militaire post Tabar in het Deh Rafshangebied, bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief om het leven gekomen. Op het moment van de aanslag nam de Battlegroup deel aan een grotere operatie om de veiligheid in het Deh Rafshangebied te versterken. De onthulling van het naambord zou gepaard gaan met een officiële plechtigheid in bijzijn van familie en genodigden op 4 mei maar vanwege COVID-19 is de officiële onthulling uitgesteld tot een nader te bepalen tijdstip.


Geen herdenkingsbijeenkomsten en geen stille tocht op 4 mei

Naar aanleiding van de maatregelen die door de Rijksoverheid zijn afgekondigd, zullen de traditionele stille tocht en de herdenkingsbijeenkomsten op de Kaasmarkt en in de Nicolaaskerk in Purmerend op 4 mei geen doorgang vinden. Het 4 en 5 mei comité Purmerend en de gemeente hebben gezocht naar een invulling om op gepaste wijze stil te staan bij allen die zijn gevallen voor onze vrijheid, zonder publiek! Uitzending Deze andere invulling wordt door RTV Purmerend vastgelegd en wordt uitgezonden op maandag 4 mei van 19.45 uur tot 20.15 uur (Ziggo kanaal 36, KPN kanaal 1390, rtvpurmerend.nl of de facebookpagina).

In de uitzending ziet u onder andere de eerder opgenomen kransleggingen bij de oorlogsmonumenten en de herdenkingsredes van burgemeester Don Bijl en de voorzitter van het 4 en 5 mei comité Purmerend, de heer Dick Blokker. Alle evenementen met publiek rond de 4 mei herdenking, 5 mei viering en andere evenementen in het teken van 75 jaar vrijheid zijn uitgesteld of afgelast. Doe thuis mee In navolging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt ook iedereen in Purmerend opgeroepen om dit jaar thuis mee te doen. Met het uithangen van de vlag, het zingen van het Wilhelmus en het volgen van uitzendingen via de televisie of online. Meer informatie vindt u op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: www.4en5mei.nl


Afwijkend vlagprotocol i.v.m. coronavirus

De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.


Op maandag 4 mei wordt bekend gemaakt welke foto's door het Nederlandse publiek gekozen zijn voor het project 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'. De foto's worden bekend gemaakt op www.in100fotos.nl en geven een uniek inzicht in hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken. De NOS zendt die avond direct na de dodenherdenking een thema-programma uit, gewijd aan De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s (NPO2, 20.35 - 21.25 uur). Ook het gelijknamige boek verschijnt die dag.

De 25 meest aansprekende foto's die namens de provincie Noord-Holland zijn ingestuurd, zijn te bekijken op de website van de provincie: www.noord-holland.nl/Onderwerpen/Cultuur_en_Erfgoed/Projecten/75_jaar_vrijheid/Fotoproject_WOII_in_100_foto_s

In verband met de maatregelen tegen het coronavirus kan de eerder aangekondigde pop-up expositie helaas niet doorgaan.


P75, het bevrijdingsbier

Bevrijdingsdag komt dichtbij en dit jaar helaas geen grote vieringen, herdenkingen of festivals. Toch is het belangrijk om te blijven herdenken en de vrijheid te vieren! Berging Brouwerij heeft in samenwerking met het 4 en 5 mei comité Purmerend en de horeca in Purmerend speciaal voor deze gelegenheid het P75 bier ontwikkeld. De P75 oftewel Peace 75 jaar is een orange pale ale van 4,5% met een knipoog naar onze bevrijders. Zo is er maple syrup uit Canada, hop uit Amerika en mout uit Engeland gebruikt voor dit bier. De Vrijheidsbox met daarin 10 flesjes P75 en een glas als tastbare herinnering aan hoe we dit jaar de vrijheid hebben gevierd kost € 23,50. Te bestellen via info@bergingbrouwerij.nl of afhalen bij de speciale Drive Thru aan de Jaagweg 6, geopend op donderdag en vrijdag van 12 tot 18 uur. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het 4 en 5 mei comité Purmerend.


Onthulling Levenslicht in Purmerend

Op woensdag 22 januari werd in het Purmerends Museum het holocaustmonument Levenslicht onthuld door burgemeester Don Bijl en de voorzitter van het

4 en 5 mei comité Purmerend, de heer Dick Blokker.

Vanaf donderdag 23 januari t/m zondag 2 februari is Levenslicht gratis te bezichtigen in het Purmerends Museum tijdens de reguliere openingstijden.

Daarnaast is het museum ook twee avonden geopend, en wel op vrijdag 24 januari en vrijdag 31 januari tot 20.00 uur. Op deze twee avonden is er om 19.00 uur een gratis toegankelijke inlooplezing waarb
ij

Klaas Kwadijk en Yvette van Aurich vertellen over het vooroorlogse Joodse leven in Purmerend en het lot van deze Joodse families.

Het Purmerends Museum is in deze periode gratis toegankelijk. U bent van harte welko
m.
Presentatie lichtmonument Levenslicht

Op 16 januari jl. is het landelijk Holocaust-monument Levenslicht in Rotterdam onthuld. Het monument is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en gaat na de onthulling in delen naar 170 gemeenten in Nederland. Ook in Purmerend zal Levenslicht te zien zijn.Stem op de meest aansprekende Noord-Hollandse foto’s uit de Tweede Wereldoorlog


Welke foto’s uit onze provincie moeten volgens u onderdeel worden van een nationale tentoonstelling van foto’s uit de Tweede Wereldoorlog?

U bent van harte uitgenodigd om op woensdag 15 januari een bijzondere fotopresentatie van de Noord-Hollandse canon bij te wonen en uw stem te laten horen. De bijeenkomst wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok.


Een beeld vertelt vaak zoveel meer dan woorden. Het roept emoties op, herinnert ons, beangstigt, maakt blij, shockeert, maar kan ook ontroeren en ons recht in onze ziel raken. In het kader van ’75 Jaar Vrijheid’ organiseert het NIOD in 2020 een nationale tentoonstelling met de meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bijeenkomst op woensdag 15 januari kunt u bepalen welke foto’s uit Noord-Holland een plaats moeten krijgen in die tentoonstelling.


Uitnodiging aan alle inwoners

Iedereen die in de provincie Noord-Holland woont kan deelnemen. Jong, oud, individueel of als groep. In een programma van in totaal 1,5 uur ontdekt u op aansprekende wijze de verhalen achter de foto’s, laat u uw stem horen en kunt u napraten met kenners, experts, ervaringsdeskundigen, nabestaanden en andere aanwezigen.


Kosteloos inschrijven en meer informatie

Deelname is gratis. Meld u nu aan via www.noord-holland.nl/50fotos. Daar vindt u ook meer informatie over de bijeenkomst.


Over ‘De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s’

De bijeenkomst is onderdeel van een landelijke campagne van Platform WO2 in het kader van ’75 Jaar Vrijheid’. Initiatiefnemers zijn NIOD, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, Oorlogsgravenstichting, Liberation Route Europe en Netwerk Oorlogsbronnen. Provincie Noord-Holland faciliteert de campagne en de bijeenkomst op 15 januari 2020.

(Foto: Laag vliegende vliegtuigen boven Haarlem - Noord-Hollands Archief)


Freedom Flame tulp geplant bij bankje op de Kaasmarkt


Donderdag 28 november 2019 heeft wethouder Eveline Tijmstra bloembollen geplant bij het bankje op de Kaasmarkt: de Freedom Flame tulp. In totaal zijn zo'n 2.000 bloembollen geplant bij begraafplaatsen en monumenten in Purmerend en Beemster. In het voorjaar komen de tulpen tot bloei.

Met de Freedom Flame tulp wordt meer bewustzijn gecreëerd voor het leven in vrijheid. Dit sluit aan op het vieren van 75 jaar vrijheid in Nederland - en natuurlijk ook in Purmerend.